Ilex

Hulst
Soorten en natuurlijke verspreiding
Het geslacht Ilex behoort tot de Aquifoliaceae (hulstfamilie) en omvat ongeveer 400 soorten waarvan slechts één soort (Ilex aquifolium van nature in Nederland voorkomt. Het verspreidingsgebied is groot en omvat vooral de warmere streken van Azië, Europa, Noord-Afrika, Noord-Amerika en Zuid-Amerika.
Morfologie
Ilex soorten zijn groenblijvende óf bladverliezende bomen en struiken van 2 tot 25 m hoog. Hulstsoorten zijn meestal tweeslachtig met mannelijke en vrouwelijke bloemen aan verschillende planten. De bladeren zijn enkelvoudig en verspreid staand en kunnen gaafrandig tot stekelig getand zijn. De vrucht is een kleine, meestal rode steenvrucht.
Belangrijkste toepassingen
Vegetatief materiaal van cultuurvariëteiten van diverse soorten en soorthybriden wordt aangeplant in het stedelijke gebied in groenstroken, parken en plantsoenen.
Klimaat- en groeiplaatseigenschappen
Hulstsoorten groeien op de meeste grondsoorten en verdragen goed halfschaduw. Ze prefereren een neutrale tot licht zure bodem, maar kunnen zelfs zure bodems (pH-KCl 3,0-3,5) goed verdragen. Gronden die rijk zijn aan kalk zijn minder geschikt.
Ziekten en plagen
Er zijn diverse schimmelsoorten die bladvlekkenziektes kunnen veroorzaken, maar deze zijn alleen in uitzonderlijke gevallen van invloed op de conditie van de boom.