Populus overig 'Oxford'

Ontstaan
Type hybride Populus maximowiczii x Populus berolinensis (x). Het ras is door de Amerikanen, dr. E.J. Schreiner en dr. A.B. Stout, in de V.S. geselecteerd uit zaailingen van een in 1925 uitgevoerde kruising. De moeder is een Oostaziatische balsempopulier, P. maximowiczii. De vader is de balsemhybride P. berolinensis, die ontstaan is uit een kruising tussen P. laurifolia en P. nigra 'Italica'. Het ras is sinds 1966 in de handel.
Morfologie
De boom heeft een vrij rechte stam en een middenbrede, gesloten kroon. De kroon is wat smaller dan die van 'Robusta'. Het blad loopt zeer vroeg uit, eerste helft van april, ongeveer 10 dagen voor 'Robusta'. Het jonge blad is groen. Het ras heeft een vrij goede groei op vooral lichtere gronden met een goede vochtvoorziening. Op zware, vruchtbare gronden is de groei vrijwel vergelijkbaar met die van 'Robusta'.
Belangrijkste toepassingen
De kloon wordt door winterstek vermeerderd. In het kustgebied wordt aanplant afgeraden evenals in rijbeplantingen in het overgangsgebied. In het overgangsgebied verdient aanplant in opstandverband op beschutte plaatsen de voorkeur. Omdat de gevoeligheid voor het roestfysio E4 niet bekend is, kan aanplant in gebieden waar lariks voorkomt bezwaarlijk zijn. Is gevoelig voor stambeschadigingen door nachtvorst. In verband met vruchtpluisvorming vanaf 8 10 jarige leeftijd wordt het afgeraden dit vrouwelijke ras in grote aantallen in of nabij woonwijken te planten.
Ziekten en plagen
weerstand tegen wind - voldoende; tegen roest - goede weerstand tegen fysio E1, E2 en E3 en tegen E4 en E5 onbekend; tegen Marssonina - goed; tegen bacteriekanker - voldoende.
Geslacht
vrouwelijk