Populus x canadensis 'Degrosso'

Ontstaan
in 2009 is Europees kwekersrecht toegekend aan 3C2A Poloni, Frankrijk. Het ras is in 2003 door Wageningen Environmental Research te Wageningen geselecteerd uit zaailingen van een in 1969 gemaakte kruising met P. deltoides uit Ohio (V.S.) als moeder en P. nigra uit Voorst, Nederland als vader.
Morfologie
heeft een rechte stam met een doorgaande spil en opstaande takken. Het blad loopt vroeg uit, ongeveer gelijktijdig met ‘Robusta’. Het jonge blad is bruingroen. De groei is vrij goed tot goed, vergelijkbaar met ‘Koster’ en ‘Ellert’ en in alle gevallen beter tot veel beter dan ‘Robusta’.
Belangrijkste toepassingen
De kloon wordt door winterstek vermeerderd en kan aangeplant worden onder dezelfde omstandigheden waar andere euramerikaanse rassen worden aangeplant. Gezien de goede weerstand tegen wind is aanplant in het kustgebied en Flevoland geen bezwaar. Ditzelfde geldt voor rijbeplantingen in het overgangs- en kustgebied.
Ziekten en plagen
weerstand tegen wind – goed; tegen roest – goede weerstand tegen E1 t/m E5; tegen Marssonina – voldoende; tegen bacteriekanker – goed.
Geslacht
mannelijk