Populus x canadensis 'Ellert'

Ontstaan
in 1991 is Nederlands kwekersrecht verleend aan De Dorschkamp (nu Wageningen Environmental Research). Het ras is in 1984 door 'De Dorschkamp' (nu Wageningen Environmental Research) te Wageningen geselecteerd uit zaailingen van een in 1969 gemaakte kruising met P. deltoides uit Michigan (VS) als moeder en P. nigra uit Frankrijk als vader. Is tot 1989, het jaar van uitgifte, beproefd onder nummer 3495.
Morfologie
heeft een vrij rechte stam met een doorgaande spil en een middenbrede kroon, die iets meer open is dan 'Hees'. De betakking is onregelmatig en de takken zijn relatief dun. Het blad loopt vrij laat uit, ongeveer een week na 'Robusta'. Het jonge blad is lichtgroen. Hij vertoont een goede groei, die de groei van 'Robusta' overtreft.
Belangrijkste toepassingen
'Ellert' wordt door winterstek vermeerderd en kan aangeplant worden onder dezelfde omstandigheden waar andere euramerikaanse rassen worden aangeplant. Aanplant in de buurt van lariks is geen bezwaar. Gezien de goede weerstand tegen wind is aanplant in het kustgebied en Flevoland in opstandsverband geen bezwaar. Ditzelfde geldt ook voor rijbeplantingen in het overgangs- en kustgebied.
Ziekten en plagen
weerstand tegen wind - goed; tegen roest - goede weerstand tegen fysio E1, E2, E3 en E4 en matig tot voldoende weerstand tegen E5; tegen Marssonina - goed; tegen bacteriekanker - zeer goed.
Geslacht
mannelijk