Populus x canadensis 'Gaver'

Ontstaan
is door het Rijksstation voor Populierenteelt (nu INBO) te Geraardsbergen, België, geselecteerd uit zaailingen van een in 1960 gemaakte kruising. De P. nigra die als vader is gebruikt, is een Belgische inheemse boom uit de Dendervallei.
Morfologie
heeft over het algemeen een vrijwel rechte stam, en een vrij brede ineengedrongen kroon. Hij heeft de neiging tot het vormen van zware takken laag in de kroon. Het blad loopt vrij laat uit, ongeveer een week na 'Robusta'. Hij vertoont een voldoende groei, die in de meeste gevallen iets beter is dan 'Robusta' en in de overige gevallen ongeveer gelijk aan 'Robusta'.
Belangrijkste toepassingen
'Gaver' wordt door winterstek vermeerderd en kan aangeplant worden onder dezelfde omstandigheden waar andere euramerikaanse rassen worden aangeplant. Aanplant in de buurt van lariks kan bezwaarlijk zijn. Gezien de goede weerstand tegen wind is aanplant in het kustgebied en Flevoland geen bezwaar. Is in rijbeplanting minder geschikt door de zware takken.
Ziekten en plagen
weerstand tegen wind - goed; tegen roest - goede weerstand tegen fysio E1, E2 en E3, matig tot voldoende tegen fysio E4 en E5; tegen Marssonina - voldoende; tegen bacteriekanker - goed.
Geslacht
mannelijk