Populus x canadensis 'Polargo'

Ontstaan
in 2009 is Europees kwekersrecht toegekend aan 3C2A Poloni, Frankrijk. Het ras is in 2003 door Wageningen Environmental Research te Wageningen geselecteerd uit zaailingen van een in 1973 gemaakte kruising met P. deltoides uit België x P. nigra uit Italië als moeder en P. nigra uit Heesselt, Nederland als vader.
Morfologie
De boom heeft een rechte ronde stam met een doorgaande spil en dunne opstaande takken. Het blad loopt vroeg uit, slechts enkele dagen na ‘Robusta’. Het jonge blad is lichtbruin-groen. Ze vertoont een uitstekende groei, in de meeste gevallen beter dan ‘Koster’, ‘Ellert’en ‘Hees’ en veel beter dan ‘Robusta’.
Belangrijkste toepassingen
De kloon wordt vermeerderd door winterstek en kan aangeplant worden onder dezelfde omstandigheden waar andere euramerikaanse rassen worden aangeplant. Gezien de goede weerstand tegen wind is aanplant in het kustgebied en Flevoland geen bezwaar. Ditzelfde geldt voor rijbeplantingen in het overgangs- en kustgebied. In verband met vruchtpluisvorming vanaf 8 -10 jarige leeftijd wordt het afgeraden dit ras in grote aantallen in of nabij woonwijken te planten.
Ziekten en plagen
weerstand tegen wind – goed; tegen roest – goede weerstand tegen E1 t/m E4; tegen E5 een matige weerstand (iets gevoeliger dan ‘Robusta’); tegen Marssonina – goed; tegen bacteriekanker – goed.
Geslacht
vrouwelijk