Populus x canadensis 'Robusta'

Ontstaan
is omstreeks 1885 à 1890 als zaailing ontstaan na bestuiving van een vrouwelijke P. deltoides angulata op een kwekerij in de omgeving van Metz (Fr.). De vaderboom is onbekend. Het ras 'Zeeland', die identiek geacht wordt aan 'Robusta', is inmiddels uit de handel genomen.
Morfologie
De boom heeft een rechte stam en heeft in de jeugd een vrij smalle en op oudere leeftijd een vrij brede, gesloten kroon. Het blad loopt vroeg uit, circa half april. Het jonge blad is bruinrood. ‘Robusta’ is een ras, dat op vrijwel alle voor populieren geschikte groeiplaatsen een voldoende groei vertoont.
Belangrijkste toepassingen
Het ras wordt door winterstek vermeerderd. Het is goed bestand tegen wind en daarom vooral geschikt voor het kustgebied. Bij storm of zware wind tijdens het groeiseizoen gebeurt het vooral in het binnenland nogal eens, dat het bovenste deel van de kroon breekt. De laatste tijd zijn ook meerdere gevallen van breuk bekend bij vrijwel windstil weer. Vooral bij wegbeplantingen kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Wegens gevoeligheid voor roest is aanplant af te raden op plaatsen waar lariks in de omgeving voorkomt. 'Robusta' kan zowel op zware, rijke gronden als op lichtere gronden, met een goede vochtvoorziening worden gebruikt. Op lichte gronden heeft 'Robusta' meestal nog een redelijk goede groei. Op zware gronden kunnen vaak andere, beter groeiende euramerikaanse populieren worden aangeplant, terwijl op lichtere gronden populieren met 'balsembloed' of de euramerikaan 'Koster' vaak een betere keus is.
Ziekten en plagen
weerstand tegen wind - goed; tegen roest - matige weerstand tegen alle roestfysio's; tegen Marssonina - goed; tegen bacteriekanker - goed.
Geslacht
mannelijk