Populus nigra 'Brandaris'

Ontstaan
is in 1964 door 'De Dorschkamp' (nu Wageningen Environmental Research) te Wageningen geselecteerd uit zaailingen van een kruising van twee Europese zwarte populieren. De moeder is afkomstig uit Brummen (Gld) en de vader is geselecteerd in Wageningen uit zaailingen, geteeld uit zaad, afkomstig uit Noord-Italië. Is sinds 1976 in de handel.
Morfologie
de stam en spil zijn vrij recht. De takken zijn fors doch niet extreem zwaar. Zij staan in kransen. De schors is vrij dik. De kroon is middenbreed. Het blad loopt laat tot zeer laat, eind april tot midden mei. Het jonge blad is groen. Hij heeft een vrij goede groei. Heeft van de Europese zwarte populieren-rassen, althans in het binnenland, de beste groei.
Belangrijkste toepassingen
Wordt door winterstek vermeerderd en is evenals vele andere rassen van Europese zwarte populier windbestendig en daarom geschikt voor aanplant in het kustgebied. Wegens zijn gevoeligheid voor roest moet aanplant van dit ras worden afgeraden op plaatsen waar lariks in de omgeving voorkomt, zoals in Midden-Brabant. In het rivierengebied is aanplant in het algemeen verantwoord, tenzij lariks in de omgeving voorkomt.
Ziekten en plagen
weerstand tegen wind - goed; tegen alle roestfysio's - matig; tegen Marssonina - goed; tegen bacteriekanker - zeer goed.
Geslacht
mannelijk
Species
Populus nigra