Abies

Zilverspar
Soorten en natuurlijke verspreiding
Abies is een geslacht van circa 47 groenblijvende naaldboomsoorten in de Pinaceae (dennenfamilie). Het geslacht komt voor in Noord-Amerika, Mexico, Centraal-Amerika, Europa, Azië (ten zuiden van de Himalaya, Zuid-China en Taiwan) en Noord-Afrika.
Morfologie
Zilversparren zijn eenhuizige, groenblijvende naaldbomen. De bomen kunnen hoogten van 10 tot 80 m bereiken. Bij Abies groeien alle knoppen uit tot langloten. De naalden zijn plat, in een vlak uitstaand, met een groene bovenzijde en aan de onderzijde 2 lichtgrijze strepen. De bast, welke op latere leeftijd een plaatvormige schors krijgt, blijft lang glad. De mannelijke bloemen bevinden zich met vele bij elkaar aan de onderzijde van de 1-jarige twijgen. Zij zijn paars of roodpaars. De vrouwelijke bloemen ontwikkelen zich uit zijknoppen en zijn geel tot geelgroen van kleur. De zilversparren hebben rechtopstaande kegels die bij rijpheid uiteen vallen en gevleugelde zaden vrijgeven.
Belangrijkste toepassingen
Zilversparren worden aangeplant in bossen voor de houtproductie en als sierboom in tuinen en parken. Soorten van dit geslacht zijn populair als kerstboom.
Klimaat- en groeiplaatseigenschappen
Soorten van Abies komen bij voorkeur voor op vochtige standplaatsen. Veel soorten kunnen (half)schaduw goed verdragen. Ze zijn bodem-pH indifferent, maar sommige soorten hebben een voorkeur voor neutrale tot basische bodems.
Ziekten en plagen
Melampsorella caryophyllacearum (zilverspar-hoornbloemroest)), Pucciniastrum epilobii (naaldroest). Heterobasidion annosum (dennenmoorder, wortelzwam), Armillaria spp. (echte en sombere honingzwam), Phaeolus schweinitzii (dennenvoetzwam). Zilversparwolluis (Adelges nordmannianae) kan schade veroorzaken en bij pas geplant bosplantsoen ook de grote dennensnuitkever (Hylobius abietis). Bij solitaire bomen kan overlast ontstaan door stamluizen (Cinara-soorten) die in massa's op de stammen kunnen voorkomen.