Taxus

Venijnboom
Soorten en natuurlijke verspreiding
Het geslacht Taxus behoort tot de familie der Taxaceae (Taxusachtigen) en omvat circa 9 soorten, die voorkomen op het noordelijk halfrond, waaronder Europa, Amerika, China en Japan.
Morfologie
Taxussoorten zijn wintergroene naaldboomsoorten. Over het algemeen zijn het traag groeiende bomen of struiken die zeer oud kunnen worden. Ze zijn meestal tweehuizig. De bladeren zijn naaldvorming met 2 groenachtige gele banden aan de onderzijde. De mannelijke en vrouwelijke bloeiwijzen zijn klein. De vrouwelijke bloemen bestaan uit één of enkele rechtopstaande zaadknoppen, die na bevruchting uitgroeien tot harde, bruine zaden die gedeeltelijk zijn omgeven door een felrood, besachtig omhulsel. Taxussoorten dragen geen kegels.
Belangrijkste toepassingen
Cultivars van Taxus worden veel gebruikt als sierboom en/of struik in parken en tuinen. Taxussen zijn geschikt voor aanplant in gemengde bossen.
Klimaat- en groeiplaatseigenschappen
Taxussoorten groeien op allerlei bodems en zijn kalktolerant, maar té zure bodems (pH 3,0-3,5) worden niet meer verdragen. De boom groeit zowel in de volle zon als in de halfschaduw.
Ziekten en plagen
In Nederland wordt overwegend Taxus baccata aangeplant. De belangrijkste aantasting is daarbij de "taxuskever" oftewel de gegroefde lapsnuittor (Otiorhynchus sulcatus) Soms treedt 'een vieze aanblik" en enige groeimisvorming op aan de twijgen bij een zware bezetting van de lange woldopluis (Chloropulvinaria floccifera) of de gewone dopluis (Parthenolecanium corni), vooral bij bomen op een minder gunstige standplaats. Op te natte standplaatsen kunnen jonge bomen soms worden aangetast door wortelrot (Phytophthora spp.).