Populus tremula

Ratelpopulier (richtlijnsoort)
Natuurlijk verspreidingsgebied
Het natuurlijk verspreidingsgebied van de ratelpopulier omvat geheel Europa en Azië tot aan de boomgrens.
Morfologie
De ratelpopulier is een snelgroeiende boom die tot 20-30 m. hoog kan worden met opgaande takken en brede kroon. De bladeren zijn bijna rond, met een onregelmatig grof getande bladrand. De bladeren zijn vanwege de afgeplatte bladsteel zeer bewegelijk, waardoor ze zelfs bij nagenoeg windstilte ritselen. De bladeren zijn groen en lichtbehaard. De soort bloeit in maart. De vrucht is een doosvrucht. Het vruchtpluis van de vrouwelijke bomen kan overlast veroorzaken.
Belangrijkste toepassingen
Ratelpopulieren kunnen worden gebruikt voor bossen, landschappelijke beplantingen, productiebeplantingen en in parken en plantsoenen. In gazons wordt de soort beperkt gebruikt vanwege de mate waarin hij van nature wortelopslag vormt. De ratelpopulier kan vermeerderd worden door zaaien of vegetatief door middel van worteluitlopers of enten (op Populus alba). De ratelpopulier laat zich moeilijk door middel van winterstek vermeerderen.
Klimaat- en groeiplaatseigenschappen
De ratelpopulier groeit vooral goed op goed ontwaterde, vochtige en leemhoudende gronden. De soort verdraagt schaduw slecht. De soort is redelijk tolerant voor droogte en weinig tolerant voor waterstagnatie.
Ziekten en plagen
Belangrijke plagen in ratelpopulier zijn de wilgenhoutrups (Cossus cossus), de horzelvlinder (Sesia apiformis) en de satijnvlinder (Leucoma salicis).