Populus x canadensis 'Koster'

Ontstaan
in 1989 is Nederlands kwekersrecht verleend aan De Dorschkamp (nu Wageningen Environmental Research) en in 1996 Europees kwekersrecht aan 3C2A Poloni, Frankrijk. Het ras is in 1984 door 'De Dorschkamp' (nu Wageningen Environmental Research) te Wageningen geselecteerd uit zaailingen van een in 1966 gemaakte kruising met P. deltoides uit Michigan (V.S.) als moeder en P. nigra uit Zeeuws Vlaanderen Nederland als vader. Is tot 1988, het jaar van uitgifte, beproefd onder nummer 2223.
Morfologie
De boom heeft een rechte, ronde stam. Jonge bomen van dit ras hebben in het algemeen een gesloten, breed piramidale kroon. De takken zijn dun en het blad is relatief klein. Sommige exemplaren vertonen een vergaffeling van de stam. Het blad loopt laat tot zeer laat uit, eind april tot midden mei. Het jonge blad is lichtgroen. De groei is vrij goed tot goed, in de meeste gevallen beter dan 'Ellert' en 'Hees' en in alle gevallen beter tot veel beter dan 'Robusta'.
Belangrijkste toepassingen
'Koster' wordt door winterstek vermeerderd en kan aangeplant worden onder dezelfde omstandigheden waar andere euramerikaanse rassen worden aangeplant. Aanplant in de buurt van lariks is geen bezwaar. Gezien de goede weerstand tegen wind is aanplant in het kustgebied en Flevoland geen bezwaar. Ditzelfde geldt voor rijbeplantingen in het overgangs- en kustgebied. Het hout van 'Koster' heeft een goede fineer kwaliteit.
Ziekten en plagen
weerstand tegen wind - goed; tegen roest - goede weerstand tegen fysio E1, E2, E3, E4 en E5; tegen Marssonina - voldoende; tegen bacteriekanker - goed.
Geslacht
mannelijk