Salix alba 'Belders'

Ontstaan
is in 1958 door de Stichting Verbetering Houtopstanden geselecteerd in het gebied “De Belders”, gelegen tussen St. Oedenrode en Best. Waarschijnlijk is ‘Belders’ al eerder als plaatselijk ras op beperkte schaal in dit gebied aangeplant. Is sinds 1966 in de handel.
Morfologie
Heeft een rechte stam en een enigszins slingerende spil. Heeft een smalle, vrij dichte kroon. De takken staan onder een hoek van 60 graden. Het blad is ongeveer 7 maal zo lang als breed en aan de onderzijde grijs van kleur. De groei is goed.
Belangrijkste toepassingen
Dit door stek vermeerderd ras is in het stedelijk gebied geschikt voor lanen, parken en plantsoenen, in de landschapsbouw geschikt voor wegbeplantingen en singels en in de bosbouw geschikt voor de houtteelt. Aanplant op grote schaal wordt afgeraden vanwege de matige weerstand tegen watermerkziekte. Heeft een goede weerstand tegen wind. Is vermoedelijk weinig gevoelig voor zeewind.
Ziekten en plagen
heeft een matig tot slechte weerstand tegen watermerkziekte. In het gebied waar het ras destijds geselecteerd is, lijkt ‘Belders’ minder aangetast te worden.
Geslacht
mannelijk

Species
Salix alba