Populus x canadensis 'Hees'

Ontstaan
in 1991 is Nederlands kwekersrecht verleend aan De Dorschkamp (nu Wageningen Environmental Research) en in 1996 Europees kwekersrecht aan 3C2A Poloni, Frankrijk. Het ras is in 1984 door 'De Dorschkamp' (nu Wageningen Environmental Research) te Wageningen geselecteerd uit zaailingen van een in 1969 gemaakte kruising met P. deltoides uit Michigan (VS) als moeder en P. nigra uit Frankrijk als vader. De selectie vond plaats op het landgoed 'Hees' te Babberich in de Achterhoek. Is tot 1989, het jaar van uitgifte, beproefd onder nummer 3512.
Morfologie
De boom heeft een vrij rechte stam met een doorgaande spil en lange opstaande takken en vormt een vrij brede, uitstulpende kroon. Het blad loopt vrij laat uit, ongeveer een week na 'Robusta'. Het jonge blad is lichtgroen. De groei is vrij goed tot goed, hoewel iets minder dan 'Ellert', maar wel beter dan 'Robusta'.
Belangrijkste toepassingen
'Hees' wordt door winterstek vermeerderd en kan aangeplant worden onder dezelfde omstandigheden waar andere euramerikaanse rassen worden aangeplant. Aanplant in de buurt van lariks is geen bezwaar. Gezien de goede weerstand tegen wind is aanplant in het kustgebied en Flevoland geen bezwaar. Ditzelfde geldt voor rijbeplantingen in het overgangs- en kustgebied. In verband met vruchtpluisvorming vanaf 8 10 jarige leeftijd wordt het afgeraden dit ras in grote aantallen in of nabij woonwijken te planten.
Ziekten en plagen
weerstand tegen wind - goed; tegen roest - goede weerstand tegen fysio E1, E2, E3, E4 en E5; tegen Marssonina - goed; tegen bacteriekanker - zeer goed.
Geslacht
vrouwelijk