Populus x canadensis 'Primo'

Ontstaan
het ras is geselecteerd door het Rijksstation voor Populierenteelt te Geraardsbergen nu (INBO), België, uit zaailingen van een in 1960 gemaakte kruising. De P. nigra, die als vader is gebruikt, is een Belgische inheemse boom uit de Dendervallei.
Morfologie
De boom heeft een vrijwel rechte stam en een vrij brede kroon. Heeft geen zware takken in de kroon, zoals 'Gaver'. Het blad loopt vrij laat uit, ongeveer een week na 'Robusta'. De groei is voldoende tot vrij goed en op de meeste standplaatsen ongeveer vergelijkbaar met die van 'Robusta'. Op de betere groeiplaatsen is de groei van 'Primo' beter dan die van 'Robusta'.
Belangrijkste toepassingen
'Primo' wordt door winterstek vermeerderd en kan aangeplant worden onder dezelfde omstandigheden waar andere euramerikaanse rassen worden aangeplant. Aanplant in de buurt van lariks kan bezwaarlijk zijn. Gezien de goede weerstand tegen wind is aanplant in het kustgebied en Flevoland geen bezwaar. De gevoeligheid voor Marssonina is echter wel een bezwaar.
Ziekten en plagen
weerstand tegen wind - goed; tegen roest - goede weerstand tegen fysio E1, E2 en E3 en matig tot voldoende tegen fysio E4 en E5; tegen Marssonina - matig; tegen bacteriekanker - goed.
Geslacht
mannelijk