Populus nigra 'Loenen'

Ontstaan
is in 1959 door 'De Dorschkamp' (nu Wageningen Environmental Research) te Wageningen geselecteerd uit een ongeveer 22 jaar oude wegbeplanting in de omgeving van Loenen (Gld). Is sinds 1966 in de handel. Het ras 'Terwolde', dat identiek geacht wordt aan 'Loenen', is sinds 1976 in de handel.
Morfologie
De boom heeft een vrij rechte stam en een vrij brede, gesloten kroon. De zijtakken hebben een vrij steil opgaande stand. Het bla loopt vrij laat uit, tweede helft van april, ongeveer een week na 'Robusta'. Het jonge blad is bruingroen. De groei is een matig tot voldoende. In de eerste jaren is de groei wat minder dan die van 'Robusta'.
Belangrijkste toepassingen
Wordt door winterstek vermeerderd en is, evenals vele andere rassen van Europese zwarte populier, windbestendig en daarom geschikt voor aanplant in het kustgebied. Gebruik in de overgangszone en het binnenland is in het algemeen verantwoord tenzij lariks in de omgeving voorkomt. Aanplant moet beperkt worden tot rijkere, vochtige populierengronden. Lichtere, minder vruchtbare en wat drogere gronden komen dus niet in aanmerking. In verband met vruchtpluisvorming vanaf 8 10 jarige leeftijd wordt het afgeraden dit vrouwelijke ras in grote aantallen in of nabij woonwijken te planten.
Ziekten en plagen
weerstand tegen wind - goed; tegen alle roestfysio's - matig; tegen Marssonina - voldoende; tegen bacteriekanker - zeer goed.
Geslacht
vrouwelijk
Species
Populus nigra