Populus nigra 'Wolterson'

Ontstaan
is in 1960 door ir. J.F. Wolterson van de 'De Dorschkamp' (nu Wageningen Environmental Research) te Wageningen geselecteerd uit een wegbeplanting in de IJssel uiterwaarden nabij Doesburg. Is sinds 1976 in de handel.
Morfologie
De boom heeft een vrij rechte stam met een vrij brede kroon. Oudere bomen vertonen zware, schuin opstaande zijtakken; soms ook een zware gaffel op grotere hoogte. Het blad loopt zeer laat uit, eerste helft van mei. Het jonge blad is licht bruingroen. Het ras heeft een matige tot voldoende groeisnelheid. Heeft een voldoende groeisnelheid op zware gronden. Gedurende de eerste jaren blijft de groei meestal iets achter bij die van 'Robusta'.
Belangrijkste toepassingen
Het ras wordt door winterstek vermeerderd. Het is, evenals vele andere rassen van Europese zwarte populier, windbestendig en daarom geschikt voor aanplant in het kustgebied. Wegens zijn gevoeligheid voor roest moet aanplant van dit ras worden afgeraden op plaatsen waar lariks in de omgeving voorkomt, zoals in Midden Brabant. In het rivierengebied is aanplant in het algemeen verantwoord, tenzij lariks in de omgeving voorkomt. In verband met vruchtpluisvorming vanaf 8 10 jarige leeftijd wordt het afgeraden dit vrouwelijke ras in grote aantallen in of nabij woonwijken te planten.
Ziekten en plagen
weerstand: tegen wind - goed; tegen alle roestfysio's - matig; tegen Marssonina - goed; tegen bacteriekanker - zeer goed.
Geslacht
vrouwelijk
Species
Populus nigra